intrerupatoare modular 3 canale

Echipamente terminale, Intrerupatoare, tipuri de intrerupatoare si clasificare lor

Tipuri de echipamante terminale, Întrerupătoare.

În orice  spațiu rezidențial, comercial, spațiu de birouri, depozite etc., găsim mai multe tipuri de echipamente terminale, cum ar fi prize, întrerupatoarele, prize TV și internet.
În continuare o sa vorbim mai multe despre întrerupătoare, tipurile de întrerupătoare, cum se clasifică ele, modele de întrerupătoare.

switch, intrerupatoare

Ce este un întrerupător?

Un întrerupător este un dispozitiv care ajută la întreruperea sau reconstituirea unui circuit electric.

Exista mai multe tipuri de întrerupător :

  • După modul de acționare

Acționare prin buton tip basculare, pastrânduși poziția pana cand va fi acționat din nou.
Acționare prin buton cu revenire, tip impuls revenind la starea inițială, cu același principiu sunt si întrerupătoarele prin atingere (Touch).

Întrerupător cu variator, acționarea acestui tip de întrerupător este prin rotire, care va varia tensiunea făcând ca intensitatea becului să crească sau să scada.

  • După tipul întrerupătorului

Întrerupătoare clasice – aceste tipuri de întrerupătoare pot fi simple, duble, triple, respectiv touch și sunt cel mai des întâlnite în zone rezidențiale, birouri etc.

Întrerupătoare cap – scară, sunt folosite pentru a comanda aprinderea si/sau stingerea luminii din mai multe locații diferite. Ele pot fi de tip buton basculant sau de tip buton cu revenire / touch sau întrerupător cu impuls. Pentru întrerupătoarele cu revenire și cele cu impuls se va folosi relee care pot fi instalate in doze de derivatie sau în tabloul principal.

Întrerupătoare smart – Aceste întrerupătoare sunt de tip atingere (touch), iar avantajul lor este ca pot fi acționate și de la distanță putând fi intregrate intr-o aplicație pe telefon sau tabletă.

Întrerupător cu variator – aceste tipuri de întrerupător sunt utilizate mai puțin, ele pot varia tensiunea și implicit intensitatea luminoasă. Ele au fost inlocuite de iluminatul dimabil prin butoane cu revenire sau impuls.

 

  • După gradul de protecție

Gradul de protecție IP XX reprezintă protecția echipamentelor la materiale solide (prima cifră) și la umiditate ( a doua cifră).
Întrerupătoarele vor avea un grad de protecție diferit în funcție de mediul unde vor fi instalate.
În spații interioare ferite de umezeală se pot monta întrerupătoare cu protecție IP 22, IP 41, IP 42

În spații interioare și cu umezeală, de exemplu, bai, se montează prize cu o protecție mai mare la umiditate IP 44, IP 45.

În funcție de gradul de protecție întrerupătoarele pot fi montate in diferite medii, la fel ca și în cazul prizelor.

  • După tipul de montare

Aparent, întrerupătoarele electrice se prind pe perete prin șuruburi și nu este nevoie de doza.

Încastrate, montarea întrerupătoarele electrice se face în doze, în dozele rotunde prinderea prizei se face cu ajutor unor gheare în lateralul prizei sau în dozele dreptunghiulare (tip modular) se face prin șuruburi.

intrerupator push button
ro_RORomanian