Table of Contents
Tabloul de distribuție
Tabloul de distribuție (denumit și distribuitor de curent sau tablou electric) sau panou electric, are cel mai important rol într-o instalație electrică.
Ele sunt aparate electrice ce distribuie energia electrică de la rețea pe mai multe circuite individuale. Acesta găzduiește siguranțele (întreruptoarele) aferente circuitelor instalate in casa dumneavoastră.
Acesta are rolul de a proteja cablurile sau conductoarele de suprasarcini sau de scurtcircuite. Oprește in mod eficient alimentarea cu energie atunci cand declansează. Fiecare panou electric are o sarcină electrică inerentă pentru a face față nevoilor specifice de utilizare. Dacă creșteți capacitatea de încărcare a casei dvs., va trebui să redimensionați tabloul pentru a funcționa in conformitate.
Tabloul electric protejează prin intermediul întreruptoarelor automate (cunoscute si sub denumirea de siguranțe automate) sau siguranțe cu cartuș fuzibil, circuitele electrice interioare.
Siguranțe electrice
Siguranțele electrice sau întreruptoarele sunt dispozitive absolut esențiale în lumea modernă și unul dintre cele mai importante mecanisme de siguranță din casă.
În lipsa întreruptoarelor, energia electrică casnică ar fi impracticabilă din cauza potențialului la incendii și la alte haosuri care rezultă din probleme simple de cablare și defecțiuni ale echipamentelor.
Dacă sunt dimensionate corect ele ne protejează împotriva suprasarcinii și a scurtcircuitului.
Siguranțele se împart :
Siguranța fuzibilă
Siguranțele electrice fuzibile sunt dispozitive de protecție destinate întreruperii circuitului în care sunt conectate atunci când curentul depășeste într-un anumit timp o valoare dată, prin topirea unui sau mai multor elemente fuzibile.
Acestea funcționau conform standardelor începând cu 1960.
Siguranța automată
Îtreruptoarele automate sunt dispozitive care asigura protecția împotriva incendiilor, care ar putea să apară de la un circuit electric defect (scurtcircuit, suprasarcină, defect de izolație), protecţia persoanelor împotriva şocurilor electrice în cazul unui contact indirect.
Spre deosebire de siguranțele fuzibile la care în cazul unui scurt circuit, trebuie înlocuit consumabilul fuzibil al acesteia (patron de siguranta electrica fuzibila), siguranțele automate nu necesită înlocuirea niciunei componente, trebuiesc doar declașat manual după înlăturarea defectului.
În funcție de aplicație alegerea siguranțelor automate depind de mai multe criterii, după cum urmeaza :
– Tensiunea de utilizare (230V – 440V).
– Capacitatea de rupere
– Curentul estimat pentru circuit protejat
– Coordonarea cu celelalte echipamente de protecție (selectivitate, protecție)
– Curbă de declanșare.
În funcție de numarul de poli, siguranțele automate pot fi de 1P, 1P+N, 2P, 2P+N, 3P, 3P+N, 4P.
În funcție de curbă de declanșare, întreruptoarele automate pot fi de curba B, C, D, K.
Mai există întrerupătoare automate de curent diferențial rezidual (DDR), pe care le vom numi siguranțe automate diferențiale.
Siguranțele automate diferențiale sunt folosite ca măsură tehnică suplimentară în cazul protecției de bază și/sau a protecției la defect sau din neatenția utilizatorilor.
Ele asigură protecția împotriva electrocutării și împotriva producerii de incendii.
Folosirea siguranțele automate diferențiale asigură un nivel înalt de securitate în exploatarea instalațiilor electrice casnice, deoarece se pot produce accidente care duc la electrocutare prin folosirea aparatelor casnice, cum ar fi mașina de spălat rufe/vase, aerul condiționat, boilerul electric etc.
Siguranțele automate diferențale vor deconecta tensiunea circuitului respectiv unde a fost detectata o diferență de curent presabilit, ex : 10mA, 30mA, 300mA etc.
Alegerea siguranțelor diferențiale se face în funcție de :
- Tipul aplicației
- Tensiunea de alimentare si Curentul nominal
- Protecţie la suprasarcină + scurtcircuit (RCBO) sau doar siguranță diferențiala (RCCB)
- Alimentare monofazată sau trifazată
- Sensibilitate 10 mA, 30 mA, 100 mA sau mai mare
- Caracteristica de declanşare – tip B sau C
- Selectivitate
Tipul siguranței diferențiale :
- Tip AC, dispozitivele diferențiale de tip AC sunt sensibile la curent rezidual alternativ.
- Tip A, dispozitivele diferențiale de tip A sunt sensibile la curent rezidual alternativ si la curent rezidual pulsatoriu.
- Tip B, declanșarea este dată de curenţii reziduali sinusoidali sau pulsatorii proveniţi de la circuitele redresoare.