Tipuri de echipamante terminale, prizele.
În orice spațiu rezidențial, comercial, spațiu de birouri, depozite etc., găsim mai multe tipuri de echipamente terminale, cum ar fi prize, întrerupatoarele, prize TV și internet.
În continuare o sa vorbim mai multe despre prize, ce sunt folosite in spațiile enumerate mai sus.
Priza
Ce este priza?
Priza este un dispozitiv cu ajutorul căruia se face conexiunea electrică a unui consumator la o rețea electrică printr-un ștecher.
Clasificarea prizelor:
- Dupa tensiunea de lucru.
Prize monofazate – permit legarea la rețeaua monofazată, acest tip de priză este cel mai des folosit la cladirile rezidentiale, birouri. (230V ,16A)
Prize trifazate – permit legarea la rețeaua trifazata și sunt folosite in hale industriale.
- După nivelul de protecție
Prize cu împământare – garantează o protecție ridicată împotriva electrocutării la atingere directa a carcasei echipamentului / aparatului alimentat din priză, scad șansele ca aparatele de uz casnic să funcționeze incorect. Aceste tipuri de prize sunt diferențiate cu două lamele aflate pe lateralul polilor, fază si nul.
Prize fără împământare
- Dupa standardele folosit.
Standard German – acest tip de priză este cel mai des întâlnit în România, ele sunt echipate complet. Se pot monta direct în dozele clasice (rotunde) din perete, iar în acest caz nu necesita modificarea dozelor existente din locuitele vechi putand fi fixate in doze.
Standardul Modular – sau standard Italian, acest tip de priză are avantajul de a fi modulare comparativ cu prizele de tip german, putem face mai ușor combinații de diferite aparate (priza electrică, întrerupător, priză internet, priză TV). Pentru acest tip de prize, este necesar refacerea dozelor (rotunde) din locuințele vechi, deoarece ele sunt dreptunghiulare.
- După gradul de protecție
Gradul de protecție IP XX reprezintă protecția echipamentelor la materiale solide (prima cifră) și la umiditate ( a doua cifră).
Prizele vor avea un grad de protecție diferit în funcție de mediul unde vor fi instalate.
În spații interioare ferite de umezeală se pot monta prize cu protecție IP 22, IP 41, IP 42
În spații interioare și cu umezeală, de exemplu, bai, se montează prize cu o protecție mai mare la umiditate IP 44, IP 45.
În spații exterioare se montează prize cu protecție IP 55, IP 56 sau chiar mai mare, iar in spații cu pericol de explozie, se montează prize speciale Antiex.
- După tipul de montare
Aparent, prizele electrice se prind pe perete prin șuruburi și nu este nevoie de doza.
Încastrate, montarea prizelor electrice se face în doze, în dozele rotunde prinderea prizei se face cu ajutor unor gheare în lateralul prizei sau în dozele dreptunghiulare (tip modular) se face prin șurubur
Articole de interes :
- Verificarea prizei de pamant
- Impamantarea instalatiei electrice
- Sisteme de panouri fotovoltaice
- Branșamente electrice
- Siguranțe electrice
Articole informative :
Full price list ale companiei noastre.