Verificari PRAM.

Executam verificari PRAM cu emitere de buletine PRAM, executate de electricieni autorizati ANRE. Buletinul PRAM (Raport de incercare PRAM) emis este recunoscut de : ITM, ISU, SSM-SU, ANRE, ISC, ISCIR, Asigurari, Audit, Protectia Consumatorului.

Executam verificari PRAM cu emitere de buletine PRAM

Buletinul PRAM (Raport de incercare PRAM) emis este recunoscut de : ITM, ISU, SSM-SU, ANRE, ISC, ISCIR, Asigurari, Audit, Protectia Consumatorului.

Emitem buletin pram pe loc cu semnatura si stampila olografa , nu recomandam certificatul cu semnatura electronica.

Firma care emite buletine PRAM trebuie sa fie atestata ANRE – Buletinele PRAM emise de catre firmele neatestate ANRE sunt NULE si acest lucru constituie CONTRAVENTIE.

Verificare PRAM

100% Gratis - Estimare de preț și consultanță telefonică.

square electritec logo full, blue marine with orange, firma instalatii electrice

What do customers say about us?

Mihaela Vlasceanu
Mihaela Vlasceanu
12/06/2023
Am instalat cu Electritec un sistem de panouri fotovoltaice de 8kw. Aditional am schimbat si un panou electric existent. Au raspuns tuturor intrebarilor pe care le-am avut cu profesionalism si promptitudine. Au fost deschisi la toate cerintele mele, fapt pe care l-am apreciat. Puteti apela cu incredere la serviciile Electritec.
Daniel Nastase
Daniel Nastase
08/06/2023
Oamenii sunt profesionisti, se vede ca au experienta pentru ca au venit cu solutii bune in cursul lucrarilor. Recomand.
Narcisa Neagu
Narcisa Neagu
07/04/2023
O echipa foarte prompta și profesionista! Prețurile sunt decente. Noi am fost multumiți.
Madalina Grecu
Madalina Grecu
23/01/2023
Recomand! Foarte intelegatori!
Romeo Boldan
Romeo Boldan
23/01/2023
Sistem fotovoltaic instalat cu profesionalism si seriozitate. Putini oameni sunt atat de dedicati si seriosi ca d-nul Marcel Stan. Recomand cu caldura firma dansului si voi apela la serviciile dumnealui de cate ori voi avea nevoie.
GRG Geo
GRG Geo
07/12/2022
Profesionalism și promptitudine la un preț excelent!
Mita Soarece
Mita Soarece
05/12/2022
Suntem foarte mulțumiți!!! Am monta panouri fotovoltaice.
Nicu Tudor
Nicu Tudor
23/10/2022
O echipa de profesionisti! Tot respectul pentru ei Calitatea echipamentelor premium la Un pret decent Ii recomad cu mare in reference Vor urca in top exponential. Se poate si in Romania Va multumesc si va doresc sa cresteti Pt ca meritati!👌👌👌👌👌

Scopul verificarilor PRAM – certificat pram si aviz pram

electritec logo, outfit, logo electritec, uniforma electrician

Pentru ce echipamente se fac masuratori PRAM:

 1. Prize de pamant – impamantare, Prize de pamant pentru paratrasnet si paratonier
 2. Centuri impamantare interioare din cladiri
 3. Prize de pamant egalizare potential
 4. Tablouri electrice
 5. Borniere “PE” din tablourile electrice de distributie
 6. Tablouri electrice secundare
 7. Prize monofazate 230V
 8. Prize 400V trifazate
 9. Prelungitoare
 10. Prize 230V in constructie modulara
 11. Utilaje pentru zonele de productie (patiserii, spalatorii, fabrici, restaurante, etc)
 12. Motoare electrice, Motoare si sasiu metalic linie de productie
 13. Piese de echipotential – descarcari electrostatice
 14. Pardoseli electroizolante – echipament individual de protectie manusi si cizme electroizolante
 15. Rezistivitatea solului – proiectare priza de pamant si pH
 16. Chilere, Instalatii pompe si motoare, Grupuri electrogene etc.
 17. Priza cu impamantare, Protectie catodica.

Periodicitate verificari PRAM . Frecventa verificarilor PRAM

Verificari PRAM periodicitate reprezinta in general periodicitatea verificarilor care este de 12 sau 6 luni. Recomadam sa faceti verificarea PRAM completa (priza de pamant, tablou electric, prize si utilaje) o data pe an – 12 luni.

Pentru a tine sub control evolutia unei prize de pamant si pentru a cunoaste valoarea exacta a acesteia trebuie efectuate masuratori pram o data la 6 luni(iarna si vara) pentru ca atunci avem sol inghetat, sol uscat si sol umed. Valoarea rezistentei de dispersie nu este constanta datorita coroziunii (rugina) , a factorilor de sol dar si a exploatarii prizei de pamant (traznet, utilizare gresita ca nul de lucru etc).

Dat fiind ca rezistivitatea solului nu este omogena , iar distanta intre electrozii de test este aleasa experimental se recomanda ca valoarea calculata sa fie media aritmetica intre 3 (trei) la distante diferite ale electrozilor. Metoda de test a celor 3 sau 4 electrozi cu deschidere de piesa de separatie (eclisa impamantare) este cea mai exacta.

Continuitatea racordurilor de la priza de pamant catre diversi consumatori : prize 230V, tablouri electrice, consumatori, prelungitoare etc este limitata la 1 an conform cap.8 tabel din normativul I7/2011.

Legea PRAM

Verificare PRAM Legislatie si anume DGPSI 004, articolul 20, 93, 94 ORDIN Nr. 108 din 1 august 2001 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de descarcari electrostatice – D.G.P.S.I.-004 EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE publicat in: MONITORUL OFICIAL nr. 597 din 24 septembrie 2001.

a) zilnic, vizual;
b) periodic, prin electrician pram specializat se masoara valoarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, precum si asigurarea continuitatii la instalatiile electrice.

a) data efectuarii verificarii;
b) functia, calitatea si numele persoanei care a efectuat verificarea;
c) denumirea instalatiei sau a partii din instalatie la care s-au efectuat verificari;
d) rezultatul verificarii continuitatii conexiunilor electrice intre utilaje si priza de pamant;
e) valoarea rezistentei de dispersie a instalatiei de legare la pamant, masurata la utilajul cel mai indepartat de priza de pamant;
f) metoda de masurare folosita, tipul si clasa de precizie a aparatelor utilizate in acest sens;
g) aprecieri asupra gradului de umiditate a solului (umed, uscat, foarte uscat);
h) observatii asupra defectelor constatate si inlaturate.

a) in instalatii subterane si in instalatii locale de legare la pamant, cel putin de doua ori pe an;
b) la retelele generale de legare la pamant, cel putin o data pe an.

Normativul I7 din 2011 specifica clar ca periodicitatea maxima de verificare a unei prize de pamant este 2 ani in medii putin periculoase si anual in medii periculoase si foarte periculoase. Continuitatea racordurilor si a nulului de protectie (Prize uzuale de 230V , 400V si tablouri electrice) trebuie verificate insa anual.

HG 1146/2006 Anexa 1 pct. 3.3.16.2 – Verificarea si certificarea pram, avizul pram a instalatiei electrice – “Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie verificate la receptie, inainte de punerea in functiune si apoi periodic in exploatare, precum si dupa fiecare reparatie sau modificare, fiind interzisa punerea sub tensiune a instalatiei, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificari.

3.3.18 Mijloacele si echipamentele electrice de protectie trebuie sa fie verificate, in conformitate cu prevederile reglementarilor si regulilor tehnice aplicabile, inainte de utilizare, la punerea in functiune, dupa reparatii sau modificari si apoi periodic (in exploatare).

Urmarirea scadentei verificărilor PRAM este în sarcina beneficiarului instalatiei electrice. In legislatie se specifica ca pe langa verificarile periodice PRAM este obligatorie verificarea PRAM, de cate ori se produc modificari în instalatia electrica de legare la pământ.

Pret verificare PRAM

 • Buletinul PRAM sau Raportul de incercare instalatie de legare la impamantare se emite in mod gratuit in urma verificarilor.
 • Pretul verificarii PRAM incepe de la 120 RON si variaza in functie de suprafata spatiului, numarul final de masuratori si distanta de deplasare (km).
 • e.g. Salon, magazin haine etc. cu o suprafata de pana la cca. 100 mp: 150 RON. 
 • Costul include deplasarea, manopera, tva si eliberarea buletinului PRAM.
 • Oferte exacte in baza informatiilor clientilor oferite telefonic sau print email.

Amenda PRAM

Amenda :  conform L319/2006 cap IX art 39 alin 9 pct f si g, lipsa Buletinului PRAM inseamna o amenda intre 5.000 si 10.000 lei. Evitati astfel de situatii consultand o firma cu renume in domeniul instaltiilor electrice. Evitati societatile ce nu au ca domeniu principal de activitate lucrarile de instalatii electrice.

Conform art. 39 (9.f) din Legea Securitatii si Sanatatii in Munca (legea 319/2006), constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice, precum si pentru prevenirea efectelor electricitatii statice si ale descarcarilor atmosferice.

Venim în întâmpinarea dumneavoastră cu servicii electrice complete de la cele mai uzuale reparați sau instalări (priză, doză și întrerupător) până la cele mai complexe, în regim super-rapid! Intervențiile se fac de urgență pe întreg teritoriul județului Galați – Brăila. În funcție de mărimea lucrării, ne putem deplasa și în alte județe. Apelați-ne la 0741 442 442  (tarif normal) și intrați în legătură directă cu unul din operatorii noștri. Îndată ce ne veți comunica problema cu care vă confruntați, vom delega o echipă de intervenție rapidă la adresa dumneavoastră pentru a remedia defecțiunea semnalată în cel mai scurt timp posibil.

en_USEnglish