proiectare instalatii electrice, schema electrica color

Schema electrica a unei instalatii simple

Introducere

Orice loc de consum de electricitate are la bază o schema electrica a instalație, care poate fi simplă sau complexă în funcție de echipamentele instalate. În continuare vom prezenta schema unei instalații electrice simple.

Schema electrica

Schema instalatie electrica doua circuite, iluminat si prize

Orice schemă poate fi și mai complexă față de schema prezentată mai sus, poate avea mai multe protecții, de diferite tipuri, cum ar fi siguranțe electrice cu protecție la scurtcircuit și suprasarcină, siguranțe electrice cu protecție la scurtcircuit, suprasarcină și curent diferențial, protecție la supratensiune și asa mai departe. 

De asemeni o instalație electrică poate avea și elemente de automatizare, senzori de mișcare, relee inteligente și multe alte echipamente care ne fac viața mai ușoară și mai plăcută.

Putem integra într-o astfel de instalație și o instalație de panouri fotovoltaice, pentru mai multe detalii puteți citi în articolul dedicat acestui capitol, accesând link-ul sisteme de panouri fotovoltaice.

Descriere schemă electrică / instalație electrica

Racord branșament electric, este de mai multe tipuri aerian sau subteran, trifazat sau monofazat, pentru mai multe informații puteți citi articolul despre branșamente electrice.

Contor electric, măsoară cu exactitate energia electrică ce trece printr-un punct de măsură. Contorul clasic are un singur sens, dinspre sistemul energetic național spre consumator. Contorul cu dublu sens (contoare inteligente) contorizează energia consumata, dar și energia produsă.

Panoul de distribuție, primește energia electrică din rețeaua publică de joasă tensiune și o distribuie circuitelor din instalația electrică.

Tot in panoul de distribuție sau tabloul general mai găsim și siguranțele electrice, care au rolul de protecție pentru circuite, pentru mai multe detalii puteți citi articolul dedicat siguranțelor electrice.

Priză electrică, prizele pot fi de mai multe feluri, simple sau duble, încastrate sau aparente, acestea sunt folosite pentru alimentarea echipamentelor electrocasnice, cum ar fi aparate de aer condiționat, cuptor electric, fier de călcat, plite electrice, roboți de bucătărie, aparate de înfrumusețare (feon, placa de par, ondulator), încărcarea telefoanelor mobile și asa mai departe.

Fiecare circuit de priza trebuie dimensionat în funcție de consumul fiecărui aparat / echipament.

Întrerupător, poate fi de mai multe feluri, cu un canal sau mai multe, cap scara, poate avea buton cu revenire folosite împreună cu un releu, iar scopul acestora este de a deschide sau închide circuitul electric pentru lumini.

Mai marii producătorii de echipamente electrice s-au adaptat și au scos pe piață diverse întrerupătoare cu conexiuni wifi, cu funcții dimmabile, cu ecrane tactile unde putem găsi mai multe funcții de programare în dependență de nevoile noastre (ex : programare unui interval de timp orar ca sa aprindă și să stingă luminile într-o zona sau mai multe zone).

Lampă de iluminat, pot fi de mai multe tipuri în funcție de modul de prindere (pe perete, pe tavan) sau tipul de tehnologie folosită (LED, halogen, incandescent).

Circuitele de iluminat sau diversificat în ultima perioada, apărând becuri inteligente cu diverse caracteristici (lumina calda sau rece, lumina RGB, etc.) care pot fi conectate cu orice smartphone de unde putem îl putem controla, iar o data cu apariția LED-urilor consumul a scăzut, dar cu toate astea nu trebuie sa neglijam dimensionarea și protejarea corecta a fiecărui circuit de iluminat.

Cablu electric, este un mănunchi de fire conductoare, izolat sau neizolat, folosit pentru a transmite energia electrică la toate elementele unei instalații electrice. Pentru circuitele de iluminat se folosește cablu de 3×1.5 mmp, iar pentru circuitele de prize se folosește cablu de 3×2.5 mmp, aceste date sunt din normativul I7-2011, circuitele se vor dimensiona în funcție de puterea instalată pe circuitul respectiv.

Mai jos este o imagine reprezentând un cablu de 3×2.5 mmp.

Pentru mai multe informații urmăriți site-ul nostru, electritec.

Articole de interes :

Articole informative :

Full price list ale companiei noastre.

en_USEnglish