Nikola Tesla a contribuit la dezvoltarea sistemului electric de curent alternativ (AC) care este utilizat pe scară largă astăzi și la câmpul magnetic rotativ, care este baza majorității mașinilor de curent alternativ.
Născut la 10 iulie 1856, Nikola Tesla a plecat în Statele Unite în 1884 și a lucrat pentru scurt timp cu Thomas Edison înainte ca cele două să se despartă.
Edison, inventatorul iconic al becului, al fonografului și al imaginii în mișcare și Tesla, ale cărui invenții au permis sisteme moderne de comunicare în masă și de putere, au purtat un „Război al curenților” în anii 1880, al cărui sistem electric ar alimenta lumea. Puterea electrică a curentului continuu (DC) a lui Edison sau sistemul de curent alternativ (AC) al lui Tesla.
Table of Contents
O scurtă istorie a lui Nikola Tesla și a lui Thomas Edison
În 1884, Tesla a sosit în Statele Unite cu altceva decât hainele pe el și o scrisoare de prezentare faimosului inventator și magnat al afacerilor Thomas Edison. Lucrările electrice de curent continuu ale lui Edison deveneau rapid standardul țării. Edison l-a angajat pe Tesla și cei doi au lucrat curând unul lângă celălalt, făcând îmbunătățiri în invențiile lui Edison.
Cu toate acestea, câteva luni mai târziu, Tesla și Edison s-au despărțit din cauza unei relații conflictuale între afaceri și științe, pe care istoricii au atribuit-o personalităților lor incredibil de diferite. În timp ce Edison a fost o figură de putere care s-a concentrat pe marketing și succes financiar, Tesla nu a fost o persoană care se gândea la afaceri și a fost oarecum vulnerabilă.
După despărțirea de Edison în 1885, Tesla a primit finanțare pentru compania Tesla Electric Light. Sarcina sa, așa cum a fost dată de investitorii săi, a fost de a dezvolta iluminarea arcului îmbunătățită. După finalizarea cu succes a proiectului, Tesla a fost forțată să iasă din aventură și pentru o vreme a trebuit să lucreze ca muncitor manual pentru a supraviețui.
Norocul său s-a schimbat în 1887 când a câștigat interesul public pentru sistemul său electric de curent alternativ și finanțarea pentru noua sa companie electrică Tesla. Până la sfârșitul anului, Tesla a depus cu succes mai multe brevete pentru invențiile sale pe bază de curent alternativ (AC).
Cu ce erau speciali și diferiți cei doi inventatori rivali:
1. Strălucire
Tesla avea o memorie eidetică. El putea aminti foarte precis imagini și obiecte, ceea ce îi permitea să vizualizeze cu precizie obiecte 3D complexe și, prin urmare, putea construi prototipuri de lucru folosind câteva desene preliminare.
În schimb, Edison era mai degrabă un desenator și un reparator.
În cele din urmă, Edison deținea 1.093 de brevete și Tesla deținea mai puțin de 300 la nivel mondial. Desigur, Edison avea o grămadă de asistenți care îl ajutau să elaboreze invenții și cumpărase și unele dintre aceste brevete.
2. Add Your Heading Text Here
2. Gândire înainte
Edison a risipit sistemul de curent alternativ a lui Tesla de transmisie a energiei electrice, numindu-l „impracticabil”, în schimb a promovat sistemul său curent continuu (DC), mai simplu, dar mai puțin eficient.
În schimb, ideile Tesla erau adesea tehnologii mai dezordonate, care nu aveau o cerere existentă pe piață. Motorul său curent alternativ și centrala hidroelectrică de la Niagara Falls – o primă centrală de acest gen – au electrificat cu adevărat lumea.
Tesla a petrecut ani de zile lucrând la un sistem care putea transmite fără fir voci, imagini și imagini în mișcare. Ideile sale l-au făcut futurist. Ulterior, el a inventat și brevetat Tesla Coil, care este folosit până în prezent în radio, telefoane, telefoane mobile și televiziune.
3. Impact
Moștenirea durabilă a lui Edison este rezultatul fabricilor sale de invenții în care sarcinile și invențiile erau îndeplinite de legiuni de muncitori. După ce-și făcea o idee, Edison ar lăsa cea mai mare parte a experimentării în seama asistenților săi. Având mai multe brevete și invenții care se dezvoltau în paralel, Edison a asigurat o aprovizionare financiară consistentă și puternică asistenților săi pentru a continua să desfășoare experimente și să realizeze mai multe modele.
Invențiile Tesla sunt coloana vertebrală a sistemelor moderne de putere și comunicații, dar a dispărut în anonimat mai târziu în secolul al XX-lea. În ciuda numeroaselor sale invenții și brevete, în 1943 a murit ca un om excentric și lipsit în 1943.
Viața ulterioară
Sistemele de curent alternativ ale lui Tesla au atras în cele din urmă atenția inginerului și omului de afaceri american George Westinghouse, care căuta o soluție pentru a furniza națiunii energie electrică la distanță. Convins că invențiile lui Tesla îl vor ajuta să realizeze acest lucru, el i-a cumpărat brevetele pentru 60.000 USD în numerar și stoc în Westinghouse Corporation în 1888.
Pe măsură ce interesul public pentru sistemul de curenți alternativi a crescut, Tesla și Westinghouse au fost în competiție directă cu Thomas Edison, care intenționa să vândă sistemul său de curent continuu națiunii.
Edison a lansat, de asemenea, o campanie de presă negativă, în încercarea de a submina interesul pentru energia de curent alternativ. În tot acest timp, Tesla și-a continuat activitatea și a brevetat mai multe invenții în această perioadă, inclusiv Tesla Coil, care a pus bazele tehnologiei fără fir ce este încă în uz în tehnologia radio astăzi.
Din păcate pentru Edison, Westinghouse Corporation a fost aleasă pentru a furniza iluminatul la Expoziția Mondială Columbiană din Chicago din 1893, iar Tesla a organizat demonstrații ale sistemului său de curent alternativ acolo. Doi ani mai târziu, în 1895, Tesla a proiectat una dintre primele centrale hidroelectrice de curent alternativ din Statele Unite la Niagara Falls. Anul următor, a fost folosit pentru a alimenta orașul Buffalo, New York. Această ispravă a fost larg mediatizată în întreaga lume.
Cu succesul său repetat și presa favorabilă, sistemul de curent alternativ a devenit sistemul de putere de vârf al secolului al XX-lea și a rămas standardul mondial de atunci.
Căderea rușinoasă
Tesla a devenit obsedat de transmisia wireless a energiei. În jurul anului 1900, a început să lucreze la cel mai îndrăzneț proiect al său, de a construi un sistem global de comunicații fără fir care să fie transmis printr-un turn electric mare pentru schimbul de informații și furnizarea de energie electrică gratuită în întreaga lume.
Cu finanțare de la un grup de investitori care a inclus gigantul financiar JP Morgan, în 1901 Tesla a început să lucreze la proiect cu seriozitate, proiectând și construind un laborator cu o centrală electrică și un turn de transmisie masiv pe un site de pe Long Island, New York, care a devenit cunoscut sub numele de Wardenclyffe.
Cu toate acestea, investitorii au început să se îndoiască de plauzibilitatea sistemului Tesla, rivalul său Guglielmo Marconi – cu sprijinul financiar al lui Andrew Carnegie și Thomas Edison – a continuat să facă mari progrese cu propriile sale tehnologii radio, Tesla nu a avut de ales decât să abandoneze proiectul.
Personalul Wardenclyffe a fost disponibilizat în 1906, iar în 1915 locația a intrat în executare silită. Doi ani mai târziu, Tesla a declarat faliment și turnul a fost demontat și vândut pentru a recupera datoriile pe care le acumulase.
Moarte și moștenire
Tesla a suferit o criză nervoasă și, în cele din urmă, a revenit în primul rând la muncă ca consultant. Dar pe măsură ce timpul a trecut, ideile sale au devenit progresiv mai neobișnuite și mai impracticabile. De asemenea, a crescut din ce în ce mai excentric și și-a dedicat o mare parte din timp pentru îngrijirii porumbeilor în parcurile din New York.
El a atras chiar atenția FBI pentru discuțiile sale despre construirea unui puternic „fascicul de moarte”, ce primise și un anumit interes din partea Uniunii Sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial.
Sursă articol.
Dăca vrei să afli mai multe despre acest subiect, poti găsi videouri grozave pe youtube cum ar fi:
Vrei sa citesti mai multe: Bransament Electric, tot ce trebuie sa stii despre bransamentul trifazat si monofazat.