Ce este priza de pământ sau împământarea?
Termenul de împământare înseamnă conectarea sistemului electric și a echipamentelor de la sol folosind un conductor adecvat la pământ. Cu alte cuvinte, legarea la pământ este un proces utilizat în mod obișnuit pentru a crește siguranța persoanelor care exploatează instalația electrică, a aparatelor electrice și pentru a preveni șocurile electrice.
În Romania, rezistența prizei de pământ poate fi după cum urmează :
- Cel mult 4 Ohmi atunci când este folosită numai pentru protecția împotriva șocurilor electrice;
- Cel mult 1 Ohm atunci când aceasta este comună cu priza de pământ pentru instalația de protecție a cladirii împotriva trăsnetelor;
- Cel mult 10 Ohmi atunci când este folosită numai pentru protecția împotriva trăsnetului.
Care este scopul împământarii și care sunt beneficiile ei.
1. Scopul
Împământarea electrică este utilizată în mai multe scopuri, voi enumera cateva dintre acestea :
- Pentru a salva viața umană de pericolul de electrocutare, adică pentru a oferi o cale alternativă pentru curentul să curgă astfel încât să nu impună utilizatorului niciun risc de viață.
- Pentru a oferi o platformă stabilă pentru funcționarea și siguranța echipamentelor electronice sensibile, adică pentru a menține tensiunea la orice parte a unui sistem electric la o valoare cunoscută pentru a preveni riscul alimentării cu înaltă tensiune a aparatelor sau echipamentelor, ducând la deteriorarea acestuia.
- Pentru a proteja clădirile, utilajele și aparatele în condiții defecte
- Pentru a oferi o cale sigură pentru disiparea trăsnetului și a curenților de scurtcircuit.
Din punct de vedere tehnic, legarea la pământ a devenit o practică generală în industria electrică pentru crearea unui circuit electric datorită unor avantaje excelente.
2. Beneficii
- Sistemul de împământare ajută la detectarea tuturor defectelor care apar în fază. Prin urmare, protejează utilizatorul împotriva șocurilor electrice și previne deteriorarea circuitului.
- Dacă există vreo defecțiune de izolație, sistemul de împământare ajută la eliminarea riscului de incendiu sau explozie în circuit.
Ce se întâmplă dacă împământarea nu este făcută corect?
Dacă elementele nu sunt împământate corect cu un sistem de împământare, tensiunea electrica furnizata poate deveni dezechilibrată. O împământare necorespunzătoare poate crea riscuri / avarii mari în sistemul electric. Ca urmare, diverse echipamente electrice se pot deteriora și crește riscul de incendiu și scurtcircuit.
Într-o astfel de situație, vă puteți salva pe dvs. și membrii familiei dvs. de a deveni victima scurtcircuitelor. Urmați aceste sfaturi de siguranță electrică și faceți-vă casa fără accident!
Înainte de a cunoaște diferitele metode de împământare, să vedem componentele sistemului de împământare :
- borna (bara) principală de legare la pământ;
- conductoare de protecţie (PE);
- conductoare pentru legătură de echipotenţializare (conductoare principale de legare la pământ) ;
- conductoare de ramificaţii;
- conductoare de legare la priza de pământ;
- priza de pământ. tensiunea
Componentele prizei de pământ ( Împământarea)
Un sistem electric de împământare constă din următoarele componente de bază:
- Electrodul de împământare
- Placa de împământare
- Centura de împământare (platbanda)
- Piese de separație sau piesă de echipotențializare
- Piese de legatura
Tipuri de împământarea
- Priză de pământ naturală este constituită din fundații de beton armat al cladirilor.
- Priză de pământ articifială este constituită din țăruși, bare de oțel, cupru îngropate în pământ special să se realizeze legătura cu pământul.
În continuare vom discuta despre priza de pământ artificială.
Modul de realizare a prizei de pământ articifială.
- Împământare cu placa metalică.
Ele se realizeaza din placi metalice de minimul 600×600 mm si cu o grosime care poate varia în funcție de materialul din care este realizata placa, pentru fier minim 12 mm, pentru otel galvanizat minim 6 mm, iar pentru plăcile din cupru grosimea minima poate fi 3.5 mm.
Placile metalice se îngroapă la minimum 3.5 metri adâncime în pământ si se asează în poziție verticală, de placă se conecteză platbanda galvanizata de minimum 50×6 mm.
Conectarea platbenzii se realizează prin prindere mecanică, cu șuruburi, de unde se ajunge la suprafață.
- Împământare cu electrozi sau țeavă.
Ele se realizează din electrozi sau tevi de diferite profile, lungimi si materiale, cum ar fi profil cruce cu dimensiunea 50x50x3mm din oțel zincat si de lungimi diferite 1m, 1.5m, 2m, 2.5m sau 3m. Înainte de a se introduce țărușii în pământ se va săpa un șanț de cel putin 80 cm – 100 cm. Țărușii se introduc în pământ până aproape capăt, acolo unde se afla flanșa pentru conectarea platbenzii, apoi se intinde plantbanda de minim 25×4 mm si se conectează toți țărușii bagați în pământ, prinderea platbenzii se realizează prin prindere mecanică, cu șuruburi, de unde se ajunge la suprafață cu un capăt unde se montează piesa de separație.
Pentru a afla ca împământarea are valoarea din normativ, adică o valoare mai mică de 4 Ohmi, de 10 Ohmi sau de 1 Ohm, în cazul în care este sau nu este împreună și cu priza de pământ împotriva trăsnetelor, ea se va măsura cu aparate speciale, etalonate. În cazul în care valoarea nu este sub 4 Ohmi, atunci se va mai adauga țăruși până ce ajunge la valoarea dorita.
Articole de interes :
- Schema electrică a unei instalații simple
- Sisteme de panouri fotovoltaice
- Branșamente electrice
- Siguranțe electrice
Articole informative :
Full price list ale companiei noastre.